+ Plus

Eicma 2019: al het 2020 nieuws

Er breken mooie tijden aan voor de motorrijder, zo bleek op de Eicma in Milaan. De noodzakelijke Euro5 updates werden veelal gebruikt voor wat finetuning aan verschillende modellen, daarnaast werden er ook verrassende nieuwe motorfietsen gepresenteerd. Al het nieuws waarop we ons komend jaar mogen verheugen, vind je in alfabetische volgorde op de navolgende pagina’s. Dat het een mooi jaar moge worden!

APRILIA RS660
Een supersport-machine zoals alleen Aprilia die kan maken. Anders is de RS660 niet te omschrijven. De ‘halve V4’, die qua constructie identiek is aan de voorste cilinderpartij van Aprilia’s V4 1100, is goed voor 100 pk. Een opmerkelijk goede waarde voor een 660cc paralleltwin, die uiteraard voldoet aan de nieuwe Euro5 regelgeving.
Het blok hangt in een gepolijst aluminium frame en ook de dubbelzijdige swingarm is van aluminium. Aan de rechterzijde is de swingarm banaanvormig uitgevoerd om ruimte te maken voor de einddemper. Verdere details van de RS zijn radiale remklauwen van Brembo voor, een Kayaba upside-down voorvork, direct afgeveerde achterschokbreker, een modern TFT dashboard en een lichtvoetig setje smeedwielen. Ook qua elektronica is de RS660 alles behalve onderbedeeld. Zo is een 6D IMU standaard aan boord, waarmee een keur van hulpsystemen aangestuurd wordt. Denk bijvoorbeeld aan bochten-ABS, tractiecontrole, wheeliecontrole, cruise control, een up-en-down quickshifter, regelbare motorrem en verschillende motormappings. In totaal is er keuze uit vijf verschillende rijmodi (Commute, Dynamic, Individual, Challenge en Time Attack). Droog legt de RS660 volgens Aprilia 169 kilo in de weegschaal. Hoe zich dat naar het rijklaar gewicht vertaalt, is nog niet bekend, maar dat zal vermoedelijk rond de 185 à 190 kilo liggen. Andere noemenswaardige zaken zijn de GP-winglets en rondom ledverlichting.
Een fraaie en welkome aanvulling op het motortoneel, de aftrap ook van een volledig nieuw platform. En die wordt zeer waarschijnlijk al op heel korte termijn uitgebreid met een tweede model. In Milaan werd namelijk ook een conceptmodel van de Tuono 660 onthuld, die er nagenoeg productierijp uitziet!

RSV4 1100 FACTORY
Afgelopen jaar gepresenteerd en toch krijgt de brute 217 pk sterke superbike uit Noale een kleine update voor 2020. En wel in de vorm van de high-end Smart 2.0 EC elektronische vering van Öhlins.

Gerelateerde artikelen

TopTest Moto Guzzi V100 Mandello

TopTest Moto Guzzi V100 Mandello

reactie(s) - 2 februari, 2023

Moto Guzzi ziet de nieuwe V100 Mandello als de bekroning op de eerste 100 jaar van het roemruchte merk. Is de ...
Compacttest Aprilia RS125 GP Replica

Compacttest Aprilia RS125 GP Replica

reactie(s) - 2 februari, 2023

Oeh, een Aprilia RS125 GP Replica in een test. Alleen al van die naam gaat het hart van de menig adolescent véél ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-